Nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024
Alles over de nieuwe opzet van de Champions League met ingang van 2024. De nieuwe opzet van de Champions League vanaf seizoen 2024/25 bestaat uit 36 teams in de groepsfase. Deze groepsfase bestaat uit slechts één enkele groep met álle deelnemers, waarin elk team 8 wedstrijden speelt.
Kwalificatie voor de Champions League zal een open format blijven, waarbij clubs zich kunnen plaatsen op basis van hun prestaties in de nationale competities. De nieuwe opzet zal bestaan uit 225 wedstrijden (voorheen 125).
Op 10 mei 2022 heeft de UEFA ingestemd met de nieuwe opzet van de Champions League, nadat het op 19 april 2021 als het zogenoemde Zwitserse systeem introduceerde.
Deze nieuwe opzet voor de Champions League is unaniem goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van de UEFA, de belangenvereniging van Europese clubs, de Europese Leagues en de nationale voetbalbonden.
Inhoudsopgave [verbergen]
? min. leestijd | ? woordenAantal teams van 32 naar 36 in de nieuwe opzet
Het aantal teams in de groepsfase van de Champions League wordt vanaf seizoen 2024/25 uitgebreid van 32 naar 36.
Dit betekent dat er 4 extra teams toegelaten zullen worden tot het hoogste Europese voetbaltoernooi.
De 4 extra plaatsen in de groepsfase worden verkregen op verschillende manieren:
- 1 nummer 3 van het land dat op de 5e positie van de UEFA-ranglijst staat.
- 1 extra winnaar van de play-off ronde (Champions pad).
- 2 clubs uit de landen met de beste gezamenlijke prestaties van hun clubs in het afgelopen seizoen (totaal aantal punten gedeeld door het aantal deelnemers). Deze twee landen krijgen elk één plaats voor de club die is geëindigd achter de plaatsen voor de Champions League.
In het seizoen 2021/22 behaalden Engeland en Nederland de meeste coëfficiëntenpunten en zouden dus een extra club naar de Champions League mogen sturen. Helaas gaat deze nieuwe opzet pas in vanaf 2024/25, dus gaat dit scenario nu nog niet op.
Geen poules, maar één league in de groepsfase vanaf 2024/25
In het nieuwe format van de Champions League bestaat de groepsfase niet meer uit meerdere poules, maar spelen álle teams in één gezamenlijke league. De traditionele poule-indeling wordt hiermee dus losgelaten, en alle deelnemers worden in één poule geplaatst.
Deze nieuwe opzet van de Champions League betekent dat alle clubs wel in één groep zitten, maar niet allemaal tegen elkaar spelen. De ranglijst wordt dus bepaald op basis van duels tegen 10 tegenstanders, en niet tegen alle 35.
8 groepswedstrijden in de nieuwe opzet vanaf 2024/25
Elk team zal in de nieuwe opzet minimaal 8 wedstrijden in de nieuwe groepsfase spelen. Dit zullen 8 verschillende tegenstanders zijn, waardoor een club niet twee maal tegen elkaar zal uitkomen. Elk team speelt 4 thuis- en 4 uitwedstrijden. De 8 wedstrijden worden afgewerkt in een tijdsbestek van totaal 10 weken.
Het is echter de bedoeling dat de tegenstanders niet volledig willekeurig zijn, maar dat de wedstrijden worden geselecteerd op basis van een gewogen loting. Dat betekent dat de sterkere teams tegen meer zwakkere teams zullen spelen, en niet alleen maar andere topteams kunnen treffen.
Deze nieuwe opzet geeft clubs de kans om zich te testen tegen meer verschillende tegenstanders. Fans zien aan het begin van het toernooi direct al meer topwedstrijden, en het blijft tot de laatste groepswedstrijd spannend.
Alle wedstrijden, behalve de finale, worden doordeweeks gespeeld. De speeldagen zijn dus op dinsdag, woensdag en eventueel donderdag. Hiermee houdt de UEFA rekening met de speelkalender van de nationale competities, die vaak in het weekend afgewerkt wordt.
Voorheen speelde een club 6 wedstrijden in de groepsfase, tegen 3 verschillende tegenstanders. Men trof elkaar twee maal in een thuis- en uitwedstrijd.
Nieuwe opzet voor de knock-out fase vanaf 2024/25
De opzet voor de knock-out fase van de Champions League wijzigt ook vanaf seizoen 2024/25.
Er is dus één ranglijst, waarbij de drie punten voor een overwinning en één voor gelijkspel in stand blijven. De nummers 1 t/m 8 van de groepsfase plaatsen zich automatisch voor de knock-out ronde.
De nummers 9 t/m 24 spelen play-offs, bestaande uit twee wedstrijden, om de achtste finales te bereiken. Daarvan spelen de nummers 6 t/m 16 tegen de nummers 17 t/m 24, met thuisvoordeel in de tweede wedstrijd.
De 8 play-off winnaars zullen het één tegen één opnemen tegen de 8 direct geplaatste teams.
Teams die op de 25e plaats of lager eindigen, zijn uitgeschakeld en zullen ook niet afvloeien naar de Europa League. Totaal zullen 16 teams uit de groepsfase zich plaatsen voor de achtste finales.
Het verdere verloop van de knock-out fase blijft ongewijzigd, met een finale op neutraal terrein.
Nieuwe opzet Champions League veel gestelde vragen (FAQ)
Uit hoeveel teams bestaat de nieuwe opzet van de Champions League?
Vanaf 2024/25 zullen 36 teams deelnemen aan de nieuwe opzet van de Champions League.
Blijft de traditionele poule-indeling bestaan in de nieuwe Champions League?
Nee, de traditionele poule-indeling van de Champions League wordt vervangen door één grote league met alle deelnemers.
Hoeveel teams kwalificeren zich voor de knock-out fase van de Champions League?
De knock-out fase van de Champions League zal bestaan uit 16 teams in de achtste finale. De knock-out fase blijft dus ongewijzigd.
Reageren
2 reacties op 'Alles over de nieuwe opzet Champions League vanaf 2024'
UEFA Super League has arrived.
Geplaatst op 27-10-2023 om 21:07In het blokje NIEUWE OPZET VOOR DE KNOCK-OUT FASE VANAF 2024/25 staat dat in de play offs de nummers 6 tot en met 16 tegen de nummers 17 tot en met 24 spele. Volgens mij moet dat de nummers 9 tot en met 16 tegen de nummers 17 tot en met 24 zijn.
Geplaatst op 13-06-2023 om 19:52Delen
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Alles over de nieuwe opzet van de Champions League vanaf 2024. 36 teams spelen 8 wedstrijden in één poule in de groepsfase in het nieuwe format.
Over de auteur

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.