UEFA Champions League 2023/2024

UEFA Champions League 2023/2024 is het hoogste Europese voetbaltoernooi voor clubs. De UEFA Champions League wordt afgekort tot UCL, en is een jaarlijks terugkerend toernooi voor Europese topclubs.

Het is één van 's werelds grootste bekertoernooien voor clubs, waaraan de landskampioenen deel mogen nemen, evenals de nummers twee tot vier van de hoogst geplaatste landen.

Champions League 2023/2024
Competitie: Champions League
Voetbalbond: UEFA
Niveau: 1e
Seizoen: 2023/2024
Editie: 69
Teams: 32
Wedstrijden: 214
Datum: 27 juni 2023 t/m 1 juni 2024
Huidige kampioen: Manchester City (Engeland)
Winnaar: Real Madrid (Spanje)
Winnaars Champions League 2023/2024: Real Madrid
Winnaars Champions League 2023/2024: Real Madrid

De 68e editie van het hoogste Europese voetbaltoernooi voor clubs, en de 32e editie sinds de hernoeming naar UEFA Champions League, start op 27 juni 2023 en eindigt op 1 juni 2024. Titelverdediger is Manchester City uit Engeland.

Dit is het laatste seizoen met een groepfase bestaande uit meerdere poules. Vanaf 2024 heeft de UEFA een geheel nieuw format geïntroduceerd.

Voetbal bij Ziggo Sport
Kijk de Champions League gratis bij Ziggo! Ook andere competities en Formule 1 wordt uitgezonden op Ziggo Sport. Dubbele data + €5 korting per maand i.c.m. Vodafone!Voetbal kijken bij Ziggo

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Nederlandse clubs in de Champions League 2023/2024

  Nederland staat op de 7e plaats op de ranking voor seizoen 2023/2024. Er is één ticket voor de groepsfase beschikbaar voor de kampioen van de Eredivisie, en de nummer 2 stroomt in de derde kwalificatie in.

  Feyenoord Rotterdam

  Feyenoord Rotterdam is als kampioen van de Eredivisie rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van het miljoenenbal.

  PSV Eindhoven

  PSV Eindhoven stroomt als nummer twee van de Nederlandse competitie in de derde kwalificatieronde in.

  Programma Champions League 2023/2024

  De wedstrijden van het speelschema van de Champions League 2023/2024 worden gespeeld op dinsdag en woensdag. De voorronden worden op vrijdag gespeeld en de finale is op een zaterdag.

  Alle wedstrijden, vanaf de eerste kwalificatieronde, bestaan uit een thuis- én uitwedstrijd. De tijden van de aftrap zijn 18:45 uur en 21:00 uur.

  Bekijk alle wedstrijden van het Champions League speelschema.

  Finale Champions League 2023/2024

  De finale van de Champions League 2023/2024 wordt gespeeld in het Wembley Stadion in Londen, Engeland.

  Finale Champions League 2025

  De finale van het seizoen daarop, 2024/25, wordt afgewerkt in de Munich Football Arena in München, Duitsland.

  Stadion finale Champions League 2023/24: Wembley Stadion in Londen
  Stadion finale Champions League 2023/24: Wembley Stadion in Londen

  Het logo van de Champions League is een sterrenbal, in de kleuren zwart en wit/zilver. Het logo is in 1991 ontworpen door Design Bridge uit Londen, in opdracht van de commerciële partner van de UEFA.

  Het Champions League logo is onderdeel van het gehele beeldmerk van het hoogste voetbaltoernooi. Television Event and Media Marketing (TEAM) houdt toezicht op de naleving van het merk.

  Zo worden alle stadions voorzien van dezelfde uitstraling, is de openingsceremonie altijd hetzelfde met de sterrenbal in de middencirkel van het veld, en wordt het officiële lied ten gehore gebracht voorafgaand aan de wedstrijden.

  Champions League logo
  Logo Champions League

  Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 94% van de voetbalfans het logo herkent als onderdeel van de UEFA Champions League.

  Geschiedenis van de Champions League

  In 1955 werd de Europa Cup geïntroduceerd onder de officiële naam 'European Champion Club's Cup'. Het werd opgezet in de vorm van een knock-out toernooi, waar alleen de landskampioenen aan deel mochten nemen. De winnaar van het toernooi werd gekroond tot Europees clubkampioen.

  Aan de eerste editie deden 16 clubs mee, waaronder PSV en Anderlecht. De allereerste wedstrijd werd gespeeld op 4 september 1955 en eindigde in een 3-3 gelijkspel tussen Sporting Club Portugal en Partizan Belgrado. Het eerste doelpunt ooit is gescoord door Joao Baptista Martins van Sporting CP. De eerste finale werd gehouden in het Franse Parc des Princes tussen Stade Reims en Real Madrid. De Madrilenen wonnen de beker in de eerste vijf jaren, een record dat nog steeds staat.

  Nederlands succes in de Champions League

  In het seizoen 1968/69 was Ajax de eerste Nederlandse club die de finale bereikte, maar AC Milan was met 4-1 te sterk. Feyenoord won in het volgende seizoen 1969/70 als eerste Nederlandse club de beker.

  Het seizoen daarop, in 1970/71, was het wederom een Nederlandse club dat de Europa Cup won. Ajax versloeg toen het Griekse Panathinaikos in de finale. Vervolgens wisten de Amsterdammers de volgende twee seizoenen zich ook tot kampioen van Europa te kronen.

  PSV heeft met coach Guus Hiddink in 1988 de Champions League gewonnen, in het jaar dat het Nederlands Elftal Europees Kampioen werd.

  Naamswijziging van Europa Cup naar Champions League

  Tot 1992 werd de Europa Cup op deze manier gespeeld, waarna de naam werd gewijzigd in 'Champions League'. In 1991 werd de groepsfase toegevoegd, en sinds 1997 mogen van bepaalde landen ook de nummers twee tot vier deelnemen.

  Teams die zich in hun nationale competitie niet kwalificeren voor de Champions League, kunnen alsnog Europees voetbal spelen in de Europa League (tweede niveau) of Europa Conference League (derde niveau).

  In de huidige vorm starten de voorronden al in juni, gevolgd door drie kwalificatieronden en een play-off ronde. De groepsfase bestaat uit 32 teams, verdeeld over acht groepen van vier teams. De nummers één en twee vervolgen hun weg in de knock-out fase.

  Vanwege de wereldwijde coronapandemie werd het speelschema in 2020 verstoord. De kwartfinale, halve finale en finale werden in slechts één wedstrijd beslist en alle wedstrijden werden in Portugal gespeeld op neutraal terrein in een tijdsbestek van enkele weken.

  Hervorming van meerdere poules naar één competitie

  Vanaf het seizoen 2024/25 wordt hervorming doorgevoerd in de opzet van de Champions League. Er wordt afscheid genomen van de 8 groepen, en het deelnemersveld wordt uitgebreid met 4 extra teams.

  Alle 36 clubs worden vanaf dan gerangschikt in één league, waarbij elke club 10 verschillende tegenstanders zal treffen.

  Deze nieuwe opzet vanaf 2024/25 zorgt voor meer topwedstrijden aan het begin van het toernooi. Ook is elke wedstrijd belangrijk tot aan het eind van de groepsfase, want elk resultaat kan een flinke stap op de ranglijst betekenen.

  Vanaf 2025 zal de opzet van het toernooi wijzigen. Onderstussen heeft de UEFA zelfs concurrentie gekregen van een mogelijk Super League, een nieuwe supercompetitie van Europese topclubs.

  Sponsors van de Champions League

  De Champions League wordt gesponsord door acht internationale bedrijven. De UEFA heeft in 1992 besloten dat er maximaal acht hoofdsponsors mogen zijn, zodat ze voldoende aandacht kunnen krijgen.

  Elke van de acht bedrijven hebben sponsorplekken toegewezen gekregen of de vier advertentieborden rondom het veld. Ook worden de logo's getoond op de schermen die achter een interview staan, zowel vóór als na de wedstrijd. Daarnaast hebben de sponsoren tijdens de tv-reclames voldoende ruimte om hun product aan de man te brengen.

  De hoofdsponsors van de Champions League zijn:

  • Expedia Group
  • Gazprom
  • Heineken
  • Mastercard
  • Nissan
  • PepsiCo
  • Santander
  • Sony Playstation

  Adidas is balsponsor, Macron levert de tenues voor de scheidsrechters en Hublot sponsort het bord van de vierde official.

  Individuele clubs mogen op hun shirt eigen sponsoren tonen, maar dat blijft beperkt tot één bedrijf, naast de leverancier van het tenue. Uitzonderingen worden gemaakt voor non-profit organisaties, zoals goede doelen. Deze mogen wel tezamen met de clubsponsor getoond worden.

  Als een club speelt in een land waar het verboden is om reclame te maken voor een bepaald product, dan is men verplicht om het logo te verwijderen van het shirt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij alcoholreclames in Frankrijk of gokadvertenties in Turkije.

  Champions League anthem / officiële lied

  Het officiële lied van de Champions League is geschreven door Tony Britten, en is een bewerking van een lied uit het jaar 1727. Het origineel is van George Frideric Handel, genaamd Zadok the Priest.

  1992 werd het anthem iets gewijzigd, en het stuk werd uitgevoerd door het Londense Royal Philharmonic Orchestra en gezongen door het orkest Academy of St. Martins in the Fields.

  Volgens de UEFA is het anthem bijna zo iconisch als de beker, en doet het de harten van menig voetballer sneller kloppen.

  Het officiële Champions League lied duurt 3 minuten, en het refrein wordt gezongen in de drie talen van de UEFA, namelijk Engels, Duits en Frans. Er zijn ook twee kortere versies van het lied, en soms wordt alleen het refrein gebruikt.

  Het lied wordt gebruikt voor elke wedstrijd als de spelers het veld opkomen en op lijn poseren voor de camera's. Ook op radio en tv worden delen van het lied gebruikt, als introductie op de wedstrijden.

  Songtekst Champions League lied

  Ce sont les meilleures équipes
  Sie sind die allerbesten Mannschaften
  The main event

  Die Meister
  Die Besten
  Les grandes équipes
  The champions

  Une grande réunion
  Eine grosse sportliche Veranstaltung
  The main event

  Die Meister
  Die Besten
  Les grandes équipes
  The champions

  Ils sont les meilleurs
  Sie sind die Besten
  These are the champions

  Scheidsrechters van de Champions League

  De scheidsrechters van de Champions League worden aangewezen door de UEFA Referee Committee. De scheidsrechters worden geselecteerd op basis van hun prestaties in voorgaande wedstrijden en fitnessniveau.

  Om vooroordelen te voorkomen, houdt de UEFA rekening met de nationaliteit van een scheidsrechter. Geen enkele scheidsrechter mag uit hetzelfde land komen als het betreffende team, en mag ook geen andere wedstrijden uit die groep fluiten.

  Scheidsrechters worden slechts twee dagen voor aanvang van de wedstrijd bekend gemaakt, om te voorkomen dat ze worden beïnvloed door invloeden van buitenaf.

  Champions League 2023/2024 veel gestelde vragen (FAQ)

  Wie is de regerend kampioen van de Champions League 2023/2024?

  Manchester City uit Engeland is de regerend kampioen van de Champions League 2023/2024.

  Hoeveel teams nemen deel aan de Champions League 2023/2024?

  Aan de groepsfase van de Champions League 2023/2024 nemen 32 teams deel.

  Wanneer is de Champions League 2023/2024?

  Seizoen 2023/2024 van de Champions League start op 27 juni 2023 en eindigt op 1 juni 2024.

  Datum gepubliceerd: 22-05-2022 | Datum bijgewerkt: 03-06-2024 | Auteur:

  Reageren


  Meer reacties tonen


  Delen

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  UEFA Champions League 2023/2024 is de 69e editie van het hoogste Europese voetbaltoernooi voor clubs. Alles over seizoen 2023/2024 van de Champions League.


  Over de auteur

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

  Gratis e-Boekhouden.nl