Het oprichten van de UEFA Champions League

Het aller hoogste voetbalniveau in Europa is de Champions League. De beste clubs doen mee en strijden om de titel met alles wat ze in zich hebben. Naast de Champions League is ook de Europa League en recenter de Conference League opgericht. Dit is het verhaal van de oprichting van de Champions League.

Het voetbaltoernooi is de perfecte gelegenheid voor het plaatsen van online voetbalweddenschappen. De voetbal odds kunnen interessant zijn aangezien teams van dezelfde sterkte het tegen elkaar opnemen. Dit artikel heeft meer informatie over online casino’s en aanbieders van online sportweddenschappen. Zorg dat je een kijkje neemt voordat je aan wedden op voetbal begint.

Union of European Football Associations

Voordat we duiken in het verhaal van de oprichting van de Champions League, nemen we eerst een kijkje naar de UEFA. De voetbalorganisatie controleert een groot aantal van de toernooien en stelt ook regels voor de Europese voetbalclubs. De UEFA beheert daarnaast prijzengeld en de mediarechten voor de competities. Het is een van de zes continentale organisaties van de FIFA.

De UEFA is opgericht in 1954 in Basel Zwitserland. Het hoofdkwartier was gevestigd in Parijs en is later naar Bern en Nyon verhuisd. Bij de start van de organisaties bestond de UEFA uit 25 voetbalbonden, maar in 2016 voegde de 55e voetbalbond zich toe. Aleksander Čeferin is sinds 2016 de voorzitter van de UEFA.

Oprichten Champions League

Het belangrijkste Europese voetbaltoernooi is opgericht door de UEFA. De Champions League bestaat sinds 1992 onder deze naam, maar werd voorheen ook wel de Europacup I genoemd. De winnaar van de Champions League plaatst direct voor de FIFA Club World Cup en de UEFA Super Cup. De SuperCup is een duel tussen de winnaar van de Champions League en Europa League. Een groot spektakel elk jaar.

De Europa Cup I werd voor het eerst in 1955 georganiseerd. Real Madrid won de eerste vijf edities, maar ook Feyenoord, Ajax en PSV wonnen een aantal keren. Het was Feyenoord die als eerst de halve finale bereikte en Ajax die voor het eerst in de finale stond. In 1992 is het toernooi lichtelijk op de schop gegaan en werd het de Champions League genoemd.

Commerciële doeleinden

Elk jaar mochten er meer voetbalbonden meedoen aan de Champions League. De UEFA probeerde zo al het potentieel op commercieel gebied uit het toernooi te halen. De verschillen in budgetten zijn echter zo groot dat dit ten koste ging van landen zonder voetbalcultuur. De groepsfase bestond tussen 1999 – 2003 uit 32 teams. Uit de grote voetballanden mochten er meer teams mee doen en hierdoor werd er een 3e voorronde toegevoegd. In deze jaren was niet alleen de eerste ronde een groepsfase, maar ook ronde twee. Daarna volgde de knock-outfase pas.

Spanje verbreekt record

In het seizoen van 2015/2016 verbrak Spanje het record van aantal teams dat meedeed aan de Champions League. FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid hadden zich al geplaatst, maar ook Sevilla als winnaar van de Europa League en Valencia na het winnen van de voorrondes voegden zich toe aan het toernooi. Vijf Spaanse teams plaatste zich voor de Champions League.

Nieuwe opzet Champions League

De FIFA is continu bezig met het bedenken van nieuwe toernooien en het aanpassen van de toernooien die al actief zijn. Vanaf 2024 worden de nodige aanpassingen gemaakt aan de Champions League. In plaats van 32 teams zullen er 36 teams meedoen aan het toernooi. Het aantal groepswedstrijden gaat van 6 naar 8. Dit zal de clubs uiteindelijk ook een hoop meer geld laten verdienen.

Er wordt een ranglijst gemaakt van alle 36 ploegen. De beste acht ploegen plaatsen zich voor de achtste finales en de andere moeten strijden in de play-offs voor de overige acht plekken. De vier extra tickets voor de Champions League worden als volgt verdeeld. Twee tickets worden aan landen gegeven die het best hebben gepresteerd op de coëfficiëntenlijst. Een volgende ticket gaat naar een club uit het land was als 5e gerangschikt is, zich in de toekomst automatisch. Het laatste ticket gaat naar een nationale kampioen uit een kleiner land dat zich niet rechtstreeks wist te kwalificeren.

Voordat de nieuwe opzet van het toernooi werd goedgekeurd was er een hoop kritiek. Voorheen zouden de grote clubs een reddingsboei krijgen toegeworpen als kwalificatie in de nationale competitie niet zou lukken. Dit plan is dus niet doorgegaan.

Oprichten nieuwe competitie

Een aantal grote Europese clubs is nog steeds bezig met het vormen van de Super League. Een groot aantal clubs heeft zich teruggetrokken, maar ook Nederland lijkt nog steeds geïnteresseerd. De bedoeling is om de huidige organiserende organen zoals de FIFA en UEFA buitenspel te zetten. Het Europese Hof van Justitie heeft toestemming gegeven om de Super League op te richten, maar de UEFA en FIFA hebben het recht om deelnemende clubs te weigeren. Het is interessant om te zien hoe zich dit gaat ontwikkelen.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 29-01-2023 13:58 | Bijgewerkt op: 29-01-2023 13:58 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Naast de Champions League is ook de Europa League en recenter de Conference League opgericht. Dit is het verhaal van de oprichting van de Champions League.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.

Voetbal bij Ziggo Sport