Voorbeschouwing Champions League finale 2024

Alles wat je moet weten over de Champions League-finale 2024 tussen Borussia Dortmund en Real Madrid.

Borussia Dortmund treft Real Madrid op zaterdag 1 juni in de UEFA Champions League-finale in het Wembley Stadion.

Wanneer: zaterdag 1 juni (21:00 CET)
Waar: Wembley Stadion, Londen
Wat: 69e Champions League-finale
Wie: De kampioen van 1997 Borussia Dortmund tegen veertienvoudig winnaar Real Madrid

Wat moet je weten over de Champions League-finale 2024?

Dortmund is voor velen de verrassende ploeg van deze competitie, nadat ze door de zwaarste groep zijn gekomen en PSV, Atlético Madrid en Paris Saint-Germain hebben verslagen om de finale op Wembley te bereiken. Die prestaties stonden in schril contrast met een wisselvallig competitieseizoen waarin de mannen van Edin Terzić uiteindelijk als vijfde eindigden.

Ook Madrid won hun groep – met de maximale 18 punten – en kwam door zware tests in al hun knock-outwedstrijden om de finale te bereiken. Ze stonden op de rand van uitschakeling tegen Leipzig, Manchester City en Bayern München, maar bereikten toch hun 18e finale in deze competitie. Hun zenuwslopende voortgang stond in contrast met hun vorm in de competitie, waar de mannen van Carlo Ancelotti eenvoudig naar een nieuwe La Liga-titel gingen.

Madrid is ongeslagen in hun 12 wedstrijden in deze competitie dit seizoen (W8 G4), maar opmerkelijk genoeg is dit de eerste keer dat ze een finale van de Europese Cup/Champions League bereiken zonder een wedstrijd te verliezen. Dortmund heeft slechts één van hun laatste 11 Europese duels verloren (W7 G3), waarbij ze in zes van die wedstrijden de nul hielden en in negen van hun laatste tien wedstrijden als eerste scoorden.

De laatste Champions League-finale van BVB vond ook plaats in het Wembley Stadium, waar ze met 2-1 verloren van Bayern in 2013. Mats Hummels en Marco Reus spelen 11 jaar later nog steeds een cruciale rol voor de club. Die ervaring zal van vitaal belang zijn tegen een Madrid-team dat bekend is met de grootste wedstrijd in het Europese clubvoetbal, en dat slechts één van hun laatste 20 UEFA-competitiewedstrijden tegen Duitse teams heeft verloren (W13 G6).

Mogelijke opstellingen van Borussia Dortmund en Real Madrid

Dit zijn de mogelijke opstellingen van Borussia Dortmund en Real Madrid voor de finale van de UCL.

Dortmund: Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Can, Sabitzer; Adeyemi, Brandt, Sancho; Füllkrug

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Éder Militão, Rüdiger, Mendy; Valverde, Kroos, Camavinga; Bellingham; Rodrygo, Vinícius Júnior

Huidige vorm van Borussia Dortmund en Real Madrid

Borussia Dortmund

Vorm: WLWWWL

Meest recente resultaat: Dortmund 4-0 Darmstadt, 18/05, German Bundesliga

Real Madrid

Vorm: DWWWWD

Meest recente resultaat: Villarreal 4-4 Real Madrid, 19/05, Spanish La Liga

Waar is de finale van de Champions League 2024?

De beste van de beste zullen worden gekroond op het ultieme podium wanneer het Champions League-seizoen 2023/24 op zaterdag 1 juni wordt afgesloten in het prestigieuze Wembley Stadion in Londen.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 28-05-2024 09:22 | Bijgewerkt op: 28-05-2024 09:22 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Alles wat je moet weten over de Champions League-finale 2024 tussen Borussia Dortmund en Real Madrid. Wanneer is de finale? Wat zijn de opstellingen?


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.